הפרעת חרדה אצל ילדים ומבוגרים
כיצד ניתן לזהות חרדה?
הפרעות חרדה נחלקות לכמה אבחנות ספציפיות
• הפרעת חרדה מוכללת (Generalized Anxiety Disorder – ובקיצור: GAD)
הישנות של מחשבות טורדניות או דאגות קבועות ו/או בלתי נשלטות במגוון תחומי חיים. החל מדאגה למצב הביטחוני, לימודים עבודה, מחלות. לחרדה יש תסמינים מגוונים אדם אחד הסימפטומים הפרעת חרדה כללית (GAD) הינם מגוונים ועשוי להיחוות באופן שונות מאדם לאדם. הקריטריון המשמעותי הוא הפרעה בתפקוד עקב דאגות.
• הפרעה טורדנית כפייתית (Obsessive Compulsive Disorder – ובקיצור: OCD).
OCD מתבטא במחשבות, דאגות או דימויים העולים באופן טורדני וחזרתי, ללא שליטה. המחשבות הטורדניות מעוררת חרדה ולפעמים בתגובה לעלייתם של המחשבות והדאגות האדם פועל בהתנהגות חזרתית, ההופכת לטקס. טקס זה משמש להרגעת החרדה בטווח הקצר, מהווה מאין פתרון זמני ומייצר תחושת שליטה. יש קושי להפסיק את הטקס גם כשברור הגיונית שאין בפעולות על מנת להשפיע [דוגמאות לטקסים; לספור מספר אי זוגי, לכבות את האור מספר פעמים, לשטוף ידיים לא לדרוך על הקוים בבלטות ועוד]
• הפרעה פוסט טראומטית (Posttraumatic Stress Disorder – ובקיצור: PTSD).
אבחנה זו, המכונה גם פוסט – טראומה, ניתנת בעקבות תגובה לאירוע מציאותי שנתפס כטראומתי בעת התרחשותו. ובעקבות האירוע מופיעים סימפטומים כמו; מחשבות חודרניות בפלאשבקים או סיוטים המציפים בתחושות וזכרונות מן האירוע הטראומטי, ונחווה כאילו הוא קורה שוב. כן תחושת דריכות או עצבנות לא מוכרת הפוגעת ביכולות לקשב וריכוז. בנוסף, סימפטומים של הימנעות הולכת וגוברת מסיטואציות או מצבים אשר היו חשובים או נהנו מהם בעבר; משפחה, עבודה פעילות פנאי ועוד
• חרדה חברתית (Social Anxiety Disorder).
חרדה המתעוררת לנוכח מצבים חברתיים ובדרך כלל נטייה להימנע ממצבים אלו בעקבות החרדה (מצבים בינאישיים, לימודים, אירועים חברתיים, עבודה, פרזנטציה יציאה לדייט ועוד). הגורמים בבסיס החרדה עשויים להיות שונים מאדם לאדם, יכולים להיות קשורים בחשש מביקורתיות, ממבוכה בעקבות מראה, דיבור מחשבות.
• פוביה פשוטה/ספציפית (Specific Phobia).
פחד קיצוני מוגדר מגורם ברור (כגון; מקומות סגורים גבהים) או אובייקט מסוים (כגון; כלבים, עכבישים). הוא יכול להתעורר במפגש עם הגורם המפחיד במציאות או מעצם הציפי לפגוש אותו. והתגובה לכך היא אינה מידתית: לא סבירה או לא רציונלית ביחס לנורמה החברתית, ובסופו של דבר נפגע התפקוד היום יומי בעקבותיה. הפגיעה בתפקוד עשויה להתבטא בהימנעות או בתחושת סבל גופני ונפשי.
• התקף פאניקה (Panic Disorder)
התקף פאניקה הינה תחושת איום פיזי או נפשי כמו מחנק או תחושת איבוד שליטה, בשילוב חוויה גופנית קשה. ההתקפים מובילים לחשש מתמיד מפני התקפי חרדה נוספים שעלולים לקרות, ובאופן פרדוקסלי הפחד עצמו יכול להפעיל את התקף פאניקה הבא. פעמים רבות מלווה הפרעת פאניקה גם בהימנעות מיציאה למקומות פתוחים או הומים בעקבות החשש, הימנעות אשר מכונה אגורפוביה (Agoraphobia).