ישנן שתי צורות עיקריות בהן יכולה להופיע הפרעה דיכאונית:
דיכאון מג'ורי – מכונה גם דיכאון קליני, ומתאר מצב רפואי משמעותי, בו למשך שבועיים לצד מצב רוח ירוד או אובדן עניין והנאה הופיעו עצבנות או חוסר שקט, ירידה או עליה במשקל, קושי להירדם או צורך בשינה מרובה, תשישות, קשיים בריכוז ובקבלת החלטות, תחושת חוסר ערך ("מה אני שווה?"), ואף מחשבות פגיעה עצמית. אצל מתבגרים, במיוחד, עשויים להופיע גם התחלה או שימוש מוגבר בחומרים (כלומר, אלכוהול, עישון), ירידה בלימודים, וקשיים חברתיים או הסתגרות.
הפרעת דיכאון מתמשך/דיסתימיה – במקרה זה מדובר בהתקבצותם של מספר קטן יותר מהסימפטומים האופייניים לדיכאון קליני, והם אף קלים יותר בעוצמתם, אך הם נמשכים על פני תקופה ממושכת הרבה יותר (לפחות שנתיים).
שתי צורות מוכרות נוספות, ייחודיות לנשים בגיל פריון:
דיכאון קדם וויסתי – לנשים רבות יש סימפטומים נפשיים ופיזיים לפני הופעת הווסת, וזו תופעה נורמטיבית שאינה מצריכה טיפול. תסמינים אלה הופכים להפרעת דיכאון קדם וויסתי, רק כאשר הם מרובים, עוצמתיים, מובילים לרמת מצוקה גבוהה או להפרעה לתפקוד בבי"ס, עבודה, פעילויות חברתיות רגילות או במערכות יחסים.
דיכאון לאחר לידה – עקב השינויים ההורמונליים המתרחשים בגוף האישה בעקבות הלידה, נשים רבות חוות דכדוך קל או תנודתיות במצב הרוח זמן מה לאחר הלידה. מדובר במצב שעשוי להימשך החל מכמה שעות ועד כשבועיים, אז הוא חולף מעצמו. כאשר מצב זה מתמשך לתקופה ארוכה יותר ועוצמתו חזקה יותר, מדובר למעשה בדיכאון לאחר לידה המחייב קבלת עזרה מקצועית. למעשה, דיכאון לאחר לידה יכול להופיע עד שנה לאחר הלידה, אך בדרך כלל הוא מופיע במהלך החודשיים הראשונים אחרי הלידה. מעבר לסימפטומים הדיכאוניים המוכרים עשויים להופיע גם תחושת ריחוק מהתינוק, חרדת יתר לשלומו ללא סיבה מוצדקת או מחשבות שליליות כלפיו עד כדי מחשבות לפגוע בו.