טיפול בחרדה

הפרעת חרדה אצל ילדים ומבוגרים


לחץ, כאבי ראש, דפיקות לב מואצות, רעד, הזעה, סחרחורת מחשבות טורדניות ופחד מפני אסון קרב ובא הם רק חלק ממגוון הסימפטומים שאנו יכולים לחוות כחלק מהפרעת חרדה. החרדה בנויה מפחד – לפעמים ממשהו ברור ומוחשי (כדוגמת פחד קהל, פחד טיסות או פחד בחינות) ולעיתים הפחד נובע ממשהו פנימי ולא מפוענח. תחושות החרדה נוטות להתגבר ועם הזמן להתפשט למרבית תחומי החיים, דבר המשפיע על איכות חייו ותפקודו של אותו אדם. ללא טיפול מתאים אדם הסובל מחרדה עשוי להפגין התנהגות של הימנעות – הגורמת לו לצמצם את תפקודו להתנתק מאירועים וממצבים שונים בחייו.

כיצד ניתן לזהות חרדה?

הפרעות חרדה הן למעשה הסוג הנפוץ ביותר של בעיות נפשיות הפוגעות הן במבוגרים והן בילדים. חלק מהאנשים הסובלים מחרדה יפגינו התנהגות זהירה – דבר המהווה יתרון במקום העבודה (בהם הם נחשבים לעובדים דייקנים ואחראיים), אלא שמחוץ למסגרת זו, חייהם של הסובלים מחרדה מתאפיינים בתחושת עייפות ואי-שקט נפשי. ברגע שמופיעים סימני החרדה, רצוי לפנות לאיש מקצוע אשר יסייע בעצירת ההידרדרות על-ידי אבחון וטיפול מתאים העונה לצורך של המטופל.
חרדה עשויה להופיע בעקבות טריגר אך גם ללא סיבה נראית לעין, המעוררת רגשות חרדה או פחד עז, לפעמים מלווה תחושות גופניות של; עליה בדופק לב, נשימה מועצת, סחרחורות, הזעה קרה, צורך להתפנות [שתן/צואה]. את החרדה עשוי ללוות מחשבות מפחידות "אני הולך למות" [פחד מוות], "אני משתגע" [פחד משיגעון], "אין לי אוויר" [פחד מחנק או התעלפות], "עומד להיות לי התקף לב" [פחד ממחלה].

הפרעות חרדה נחלקות לכמה אבחנות ספציפיות

• הפרעת חרדה מוכללת (Generalized Anxiety Disorder – ובקיצור: GAD)

הישנות של מחשבות טורדניות או דאגות קבועות ו/או בלתי נשלטות במגוון תחומי חיים. החל מדאגה למצב הביטחוני, לימודים עבודה, מחלות. לחרדה יש תסמינים מגוונים אדם אחד הסימפטומים הפרעת חרדה כללית (GAD) הינם מגוונים ועשוי להיחוות באופן שונות מאדם לאדם. הקריטריון המשמעותי הוא הפרעה בתפקוד עקב דאגות.

• הפרעה טורדנית כפייתית (Obsessive Compulsive Disorder – ובקיצור: OCD).

OCD מתבטא במחשבות, דאגות או דימויים העולים באופן טורדני וחזרתי, ללא שליטה. המחשבות הטורדניות מעוררת חרדה ולפעמים בתגובה לעלייתם של המחשבות והדאגות האדם פועל בהתנהגות חזרתית, ההופכת לטקס. טקס זה משמש להרגעת החרדה בטווח הקצר, מהווה מאין פתרון זמני ומייצר תחושת שליטה. יש קושי להפסיק את הטקס גם כשברור הגיונית שאין בפעולות על מנת להשפיע [דוגמאות לטקסים; לספור מספר אי זוגי, לכבות את האור מספר פעמים, לשטוף ידיים לא לדרוך על הקוים בבלטות ועוד]

• הפרעה פוסט טראומטית (Posttraumatic Stress Disorder – ובקיצור: PTSD).

אבחנה זו, המכונה גם פוסט – טראומה, ניתנת בעקבות תגובה לאירוע מציאותי שנתפס כטראומתי בעת התרחשותו. ובעקבות האירוע מופיעים סימפטומים כמו; מחשבות חודרניות בפלאשבקים או סיוטים המציפים בתחושות וזכרונות מן האירוע הטראומטי, ונחווה כאילו הוא קורה שוב. כן תחושת דריכות או עצבנות לא מוכרת הפוגעת ביכולות לקשב וריכוז. בנוסף, סימפטומים של הימנעות הולכת וגוברת מסיטואציות או מצבים אשר היו חשובים או נהנו מהם בעבר; משפחה, עבודה פעילות פנאי ועוד

• חרדה חברתית (Social Anxiety Disorder).

חרדה המתעוררת לנוכח מצבים חברתיים ובדרך כלל נטייה להימנע ממצבים אלו בעקבות החרדה (מצבים בינאישיים, לימודים, אירועים חברתיים, עבודה, פרזנטציה יציאה לדייט ועוד). הגורמים בבסיס החרדה עשויים להיות שונים מאדם לאדם, יכולים להיות קשורים בחשש מביקורתיות, ממבוכה בעקבות מראה, דיבור מחשבות.

• פוביה פשוטה/ספציפית (Specific Phobia).

פחד קיצוני מוגדר מגורם ברור (כגון; מקומות סגורים גבהים) או אובייקט מסוים (כגון; כלבים, עכבישים). הוא יכול להתעורר במפגש עם הגורם המפחיד במציאות או מעצם הציפי לפגוש אותו. והתגובה לכך היא אינה מידתית: לא סבירה או לא רציונלית ביחס לנורמה החברתית, ובסופו של דבר נפגע התפקוד היום יומי בעקבותיה. הפגיעה בתפקוד עשויה להתבטא בהימנעות או בתחושת סבל גופני ונפשי.

• התקף פאניקה (Panic Disorder)

התקף פאניקה הינה תחושת איום פיזי או נפשי כמו מחנק או תחושת איבוד שליטה, בשילוב חוויה גופנית קשה. ההתקפים מובילים לחשש מתמיד מפני התקפי חרדה נוספים שעלולים לקרות, ובאופן פרדוקסלי הפחד עצמו יכול להפעיל את התקף פאניקה הבא. פעמים רבות מלווה הפרעת פאניקה גם בהימנעות מיציאה למקומות פתוחים או הומים בעקבות החשש, הימנעות אשר מכונה אגורפוביה (Agoraphobia).

טיפולים לחרדה במכון ממדים

טיפול פסיכולוגי עשוי לעזור לסובלים מחרדה לשנות את דפוסי החשיבה וההתנהגות. מטרת הטיפול היא לשמור את רמת החרדה של המטופל תחת שליטה ולאפשר לו לחזור לשגרת חיים רגילה ותפקוד מלא. ישנם מספר סוגים של טיפולים יעילים לחרדה – החל מטיפולים אישיים, וטיפול מרחוק באינטרנט – Online. חשוב לומר כי בעת ההגעה למכון מתבצעת שיחת היכרות עם איש מקצוע מומחה, שלאחריה נקבעת שיטת הטיפול המותאמת לצרכי המטופל.

טיפול
תרופתי

*לאחר התייעצות רפואית עם פסיכיאטר.
מחקרים מראים כי טיפולים פסיכולוגיים הם האפשרות היעילה ביותר עבור אנשים הסובלים מחרדה, עם זאת, במידה והתסמינים חמורים – טיפול תרופתי עשוי להועיל. סוגים מסוימים של תרופות נוגדות דיכאון יכולים לעזור להתמודדות עם חרדות, גם ללא דיכאון. מחקרים בנושא הצביעו על כך שחלים שינויים ספציפיים בכימיקלים במוחם של אנשים הסובלים מחרדה (סרוטונין, נוראדרנלין ודופמין). תרופות נגד דיכאון נועדו לענות על היבט זה של ההפרעה.דינמיקה הנפשית להסרת מחסומים מפריעים לשינוי מחשבות מציאותיות וחיוביות יותר.

טיפול התנהגותי

בניגוד ל-CBT, טיפול זה אינו מנסה לשנות את דפוסי החשיבה של המטופל – אלא מתמקד בעידוד פעילויות מתגמלות ונעימות במאמץ לשנות את דפוסי ההימנעות והדאגה אשר מחמירות את החרדה. טיפול התנהגותי בחרדה מסתמך בעיקר על טיפול המכונה 'חשיפה מדורגת'. ישנן מספר גישות שונות לטיפול בחשיפה, אך כולן מבוססות על חשיפת המטופל לדברים ספציפיים הגורמים לו לחרדה. חוויה זו מסייעת לו להתמודד עם מצבים המעוררים בו חרדה – ולא להימנע מהם.

טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT)

טיפול זה מכיר בכך שהדרך בה אנו חושבים (קוגניציה) ופועלים (התנהגות) משפיע באופן ישיר על ההרגשה שלנו. טיפול CBT הינו טיפול עם מטפל מוסמך העובד עם המטופל על זיהוי דפוסי המחשבה וההתנהגות הגורמים לו לחרדה, או לחלופין מונעים ממנו להשתפר ברגע שהוא חווה אותה. המטרה היא לזהות את הדפוסים הלא מועילים אשר תורמים לחרדה ולהחליף אותם בדפוסים חדשים אשר משפרים את כישורי התמודדותו של המטופל.

טיפול אינטגרטיבי

גישה טיפולית אשר עושה סינתזה בין טיפול פסיכודינמי לבין תוכנית התנהגותית ומיקוד קוגניטיבי. הטיפול האינטגרטיבי נשען על המשותף לגישות השונות – תוך שהוא עושה אינטגרציה המבטאת את התרומה המשותפת. לדוגמה, שימוש בטכניקת CBT מאפשרת התבוננות על החשיבה החרדתית, ניתוחה ופירוקה לגורמים. בכך, מתאפשרת מציאת מחשבה חלופית תוך הבנה .פסיכודינמית

נשמח להקשיב לכם,
התקשרו או השאירו פרטים ונשוחח בהקדם
077-996-9091