טיפול בדיכאון

דיכאון הינה ההפרעה הפסיכולוגית הנפוצה ביותר, כאשר לאחרונה תפוצתה הולכת וגדלה. כמעט כל אדם חש מידה של דיכדוך בשלב זה או אחר בחייו, לפחות בצורותיו המתונות: הרגשת 'דאון', עצב, חוסר שמחת חיים, וכדומה. תחושות אלו הן בדרך כלל קצרות מועד. כאשר תחושות אלה מתמשכות ועוצמתיות יותר, ייתכן שמדובר בהפרעה דיכאונית.

ישנן שתי צורות עיקריות בהן יכולה להופיע הפרעה דיכאונית:

דיכאון מג'ורי – מכונה גם דיכאון קליני, ומתאר מצב רפואי משמעותי, בו למשך שבועיים לצד מצב רוח ירוד או אובדן עניין והנאה הופיעו עצבנות או חוסר שקט, ירידה או עליה במשקל, קושי להירדם או צורך בשינה מרובה, תשישות, קשיים בריכוז ובקבלת החלטות, תחושת חוסר ערך ("מה אני שווה?"), ואף מחשבות פגיעה עצמית. אצל מתבגרים, במיוחד, עשויים להופיע גם התחלה או שימוש מוגבר בחומרים (כלומר, אלכוהול, עישון), ירידה בלימודים, וקשיים חברתיים או הסתגרות.

הפרעת דיכאון מתמשך/דיסתימיה – במקרה זה מדובר בהתקבצותם של מספר קטן יותר מהסימפטומים האופייניים לדיכאון קליני, והם אף קלים יותר בעוצמתם, אך הם נמשכים על פני תקופה ממושכת הרבה יותר (לפחות שנתיים).

שתי צורות מוכרות נוספות, ייחודיות לנשים בגיל פריון:

דיכאון קדם וויסתי – לנשים רבות יש סימפטומים נפשיים ופיזיים לפני הופעת הווסת, וזו תופעה נורמטיבית שאינה מצריכה טיפול. תסמינים אלה הופכים להפרעת דיכאון קדם וויסתי, רק כאשר הם מרובים, עוצמתיים, מובילים לרמת מצוקה גבוהה או להפרעה לתפקוד בבי"ס, עבודה, פעילויות חברתיות רגילות או במערכות יחסים.

דיכאון לאחר לידה – עקב השינויים ההורמונליים המתרחשים בגוף האישה בעקבות הלידה, נשים רבות חוות דכדוך קל או תנודתיות במצב הרוח זמן מה לאחר הלידה. מדובר במצב שעשוי להימשך החל מכמה שעות ועד כשבועיים, אז הוא חולף מעצמו. כאשר מצב זה מתמשך לתקופה ארוכה יותר ועוצמתו חזקה יותר, מדובר למעשה בדיכאון לאחר לידה המחייב קבלת עזרה מקצועית. למעשה, דיכאון לאחר לידה יכול להופיע עד שנה לאחר הלידה, אך בדרך כלל הוא מופיע במהלך החודשיים הראשונים אחרי הלידה. מעבר לסימפטומים הדיכאוניים המוכרים עשויים להופיע גם תחושת ריחוק מהתינוק, חרדת יתר לשלומו ללא סיבה מוצדקת או מחשבות שליליות כלפיו עד כדי מחשבות לפגוע בו.

הטיפול בדיכאון במכון ממדים

כשאדם בדיכאון הוא עלול להרגיש כאילו המצב לעולם לא ישתנה, ולעד ילווה אותו צל שחור בחייו. עם זאת, יש לקחת בחשבון שניתן כיום לטפל אפילו בדיכאון החמור ביותר. במידה ודיכאון מונע ממך לחיות את החיים שאתה רוצה ומשפיע על איכות חייך, יש פתרון, והוא טמון קודם כל בבקשת עזרה. הטיפול בדיכאון הינו מגוון ומשתנה בין אדם לאדם – החל מטיפול שיחתי ו/או טיפול תרופתי, ועד לשינוי באורח החיים.

אנו במכון ממדים מאמינים כי כל אדם הוא שונה, וכך גם צורת הטיפול שלנו. תחילה, אנו מבצעים שיחת היכרות בה אנו לומדים להכיר אתכם – את הקשיים שלכם והרצונות שלכם. ישנה חשיבות עליונה בבחירת המטפל הנכון למטופל, מטפל שידע להתאים את שיטת הטיפול הנכונה והאפקטיבית ביותר עבור המטופל והכי חשוב: החיבור והאמון שבין המטופל למטפל. טיפול נכון עשוי לעזור לך להתגבר על תחושת הדיכאון – להרגיש שוב אושר ותקווה, ולשפר את איכות חייך.

אני חושש/ת שאני בדיכאון – מה עליי לעשות?

ראשית, חשוב ללמוד את תסמיני הדיכאון שלך בכדי לקבוע אם התסמינים נובעים ממצב רפואי או נפשי. במידה והדיכאון נובע ממצב רפואי – יהיה צורך לטפל במצב הרפואי קודם. שנית, חומרת הדיכאון היא פקטור משמעותי, כך שככל שהדיכאון חמור יותר כך גם הצורך בטיפול גובר.

לתמיכה חברתית קשר ישיר ומשמעותי לתחושת הדיכאון: ככל שאדם מטפח את קשריו החברתיים, כך הוא מוגן יותר מפני דיכאון. לצערנו, תסמיני הדיכאון כוללים לעיתים קרובות ניתוק והתרחקות חברתית – דבר אשר מגביר את תחושת העצב והסבל ומתחיל מעין 'כדור שלג' שיש לעצרו בזמן.

לבקש עזרה בזמן הוא משפט המפתח. רבים המקרים בהם אנשים אינם מבקשים עזרה היות והם תופסים זאת כחולשה. במידה ואתם חשים דיכאון הדבר הראשון שעליכם לעשות הוא לשתף את הסביבה הקרובה שלכם, בני משפחה וחברים מהימנים שידעו לתמוך בכם בתקופה הקשה שאתם עוברים. בנוסף, טיפול פסיכולוגי נמצא כיעיל לטיפול בדיכאון – וישנם סוגים שונים ומגוונים של גישות טיפוליות שניתן להתאים אותן באופן פרטני, בהתאם לאופיו של המטופל.

דרכי טיפול יעילות בדיכאון

הטיפול בדיכאון יכול להיות שיחתי/פסיכותרפיה, תרופתי או משולב

כשמדובר בפסיכותרפיה, ישנן שתי גישות מרכזיות:

גישה קוגניטיבית-התנהגותית (CBT) – בגישה זו מעריכים, מאתגרים ומשנים דפוסי חשיבה שמשמרים דיכאון. בנוסף, משתמשים באסטרטגיות התנהגותיות לעודד פניה לפעילויות מהנות, ואינטראקציות חיוביות עם הסביבה. מדובר בדר"כ בטיפול קצר טווח הממוקד בעבודה ישירה על הסימפטומים.

גישה פסיכודינמית – גישה זו שואפת להגדיל את ההבנה, המודעות, והתובנה בנוגע לקונפליקטים חוזרים (תוך-אישיים ובינאישיים), וכיצד אלה מעוררים את המצב הדיכאוני. המטרה היא למצוא את הדרכים להביא לפתרונם של קונפליקטים אלה ולטפח את המשאבים הפנימיים הדרושים על מנת להתמודד עם הקושי הרגשי שנחווה כתוצאה מהמצב הדכאוני. מדובר בדר"כ בטיפול ארוך טווח ומתרחב בהתאם לתכנים העולים מפגישה לפגישה.

שתי הגישות נמצאו יעילות לטיפול בדיכאון, וההחלטה באיזה מהן לבחור תלויה בין היתר בהתאמתן לנטיות האישיותיות של האדם. יש מי שזקוק ונעזר בגישות ממוקדות יותר כ-CBT ויש מי שמוצא מענה מתאים יותר בגישות יותר פתוחות כגישה הפסיכודינמית.

טיפול תרופתי:

בחירת תרופות נוגדות דיכאון צריכה להיות מותאמת אישית על סמך גורמים קליניים, כמו פרופיל הסימפטומים, האם יש או אין תחלואה נלווית, תגובה קודמת לטיפול תרופתי, אינטראקציות פוטנציאליות בין תרופתיות, העדפת המטופל וכדומה.

בנוסף, חשוב לזכור שתרופות נוגדות דיכאון הן הטיפול המפורסם ביותר, אך אין זה אומר שהן היעילות ביותר. דיכאון הוא לא רק חוסר איזון כימי במוח – אלא גם מצב נפשי הנובע מקשיים אינדיבידואלים שיש לפתור. בעוד תרופות עשויות להקל על חלק מהתסמינים של דיכאון ברמה בינונית-חמורה, הן לא בהכרח פותרות את הבעיה הבסיסית שבגללה אדם חש בדיכאון. נוסף על כך, להשפעתם המיטיבה של התרופות עשויות להתלוות פעמים רבות תופעות לוואי.

במידה ואת/ה שוקל/ת לקחת תרופות נגד דיכאון – חשובה המודעות לכלל העובדות, וקבלת החלטה מושכלת. טיפול תרופתי אינו שולל טיפולים אחרים, כאשר טיפול נפשי ושינוי באורח החיים לא רק עוזר להתמודדות מהירה ואפקטיבית עם דיכאון, אלא גם מספק מיומנויות חשובות שיעזרו לך למנוע דיכאון עתידי, או לדעת איך להתמודד איתו בצורה מיטבית.

ככלל, כשמדובר בדיכאון, לא ניתן להסתמך על תרופות בלבד. אף על פי שלתרופות היכולת להקל על תסמיני הדיכאון – הן בדרך כלל לא מתאימות לשימוש לטווח ארוך, והן אינן מטפלות בשורש הבעיה. למעשה, מחקרים מראים כי הטיפול התרופתי עובד בצורה הטובה ביותר בשילוב עם טיפול פסיכותרפי, וביצוע שינוי באורח החיים.

שינוי באורח החיים להתמודדות עם דיכאון

לצד פנייה לעזרה, ישנם דברים שביכולתכם לעשות בכדי לעזור לעצמכם להתמודד ולהתגבר על דיכאון. הכוונה היא לכמה שינויים שניתן להכניס באורח החיים.

שינה

לשינה השפעה חזקה על מצב הרוח – כשאדם אינו מקבל מספיק שעות שינה, תסמיני הדיכאון שלו יהיו חמורים יותר. חסך בשינה מגביר תנודות במצב הרוח, עצב, רגזנות, ועייפות כמובן. וודאו כי אתם ישנים מספיק בכל לילה (7 שעות בלילה לפחות).

תזונה

אכילה טובה ובריאה חשובה לבריאותכם הגופנית והנפשית כאחת. נסו לאכול ארוחות קטנות ומאוזנות לאורך היום – דבר אשר יעזור לכם לשמור על האנרגיה, ולמזער את התנודות במצב הרוח. נסו להימנע מסוכר ולהחליפו אותו בפחמימות מורכבות.

פעילות גופנית

פעילות גופנית סדירה נמצאה כיעילה לטיפול בדיכאון. פעילות גופנית משחררת יותר סרוטנין, אנדרופינים וכימיקלים אחרים הגורמים לנו להרגיש יותר טוב, ומעוררים צמיחה של תאי מוח חדשים – ממש כמו תרופות נוגדות דיכאון. כשאנחנו אומרים פעילות גופנית לא מדובר במרתון קדחני, כלומר, אפילו הליכה יומית למשך חצי שעה שיכולה לעשות שינוי גדול. בכדי לקבל תוצאות חיוביות: בצעו פעילות ספורטיביות למשך 30-60 דקות בכל יום או 3-4 פעמים בשבוע.

מתלבטים בנוגע לטיפול? חווים קושי ולא יודעים למי לפנות?

נשמח לייעץ, ללא התחייבות ובדיסקרטיות מלאה.

תמיכה חברתית

רשת חברתית חזקה מפחיתה את תחושת הבידוד – אשר נמצאה כגורם מרכזי לדיכאון. שמרו על קשר קבוע עם חברים ובני משפחה. התנדבות היא דרך נפלאה לקבל תמיכה חברתית מצד אחד, ולעזור לאחרים באותה הנשימה.

מתח

מתח רב מדי מחמיר את הדיכאון, ומעמיד אתכם בסיכון לדיכאון עתידי. היו מודעים למקומות המלחיצים בחייכם כדוגמת עומס בעבודה וקשרים לא תומכים ונסו לבחון אילו שינויים מתונים עשויים להביא למידה מספקת של הקלה בעומס.

נשמח להקשיב לכם,
התקשרו או השאירו פרטים ונשוחח בהקדם
077-996-9091